داکت برق زمینی وظیفه دارد تا از کابل ها و سیم هایی که از روی سطح زمین عبور می کنند، محافظت کند. این داکت ها عموما به صورت روکار نصب شده و فرآیند نصب آن ها از طریق چسب و یا پیچ و رولپلاک است. عمدتا داکت های زمینی یا داکت های کف خواب دارای سطح مقطع نیم دایره ای هستند تا به این واسطه برای رفت و آمد مزاحمتی ایجاد نکنند.
داکت برق زمینی یا داکت کف خواب یکی از انواع پر کاربرد داکت های موجود در بازار است که امروزه به واسطه ویژگی ها و قابلیت هایی که دارد، روز به روز به دامنه کاربرد آن افزوده می شود. این داکت ها مانند لوله های برقی وظیفه دارند تا از کابل ها و سیم های عبوری در برابر نیروهای خارجی مانند فشار و برخورد اجسام تیز محافظت کنند.
به این ترتیب می توان گفت که با استفاده از داکت برق زمینی می توان طول عمر سیم ها و کابل های موجود در تاسیسات برقی زمینی را افزایش داد. اما تفاوت داکت زمینی و لوله برق چیست؟ انواع داکت برق کف خواب کدامند؟
برای طراحی و ساخت داکت برق زمینی از پلیمرهایی ساختار یافته استفاده میشود که به خوبی بتوانند هم ساختار خود را حفظ کنند و هم اینکه پوششی برای محافظت از انواع سیم های برق باشند. متریال pvc از با کیفیت ترین موادی است که برای ساخت طیف گسترده ای از وسایل و تجهیزات پشتیبانی سیم و کابل برق استفاده میشود. از جمله آنها میتوان به لوله برق pvc اشاره کرد. همچنین قطعات دیگری همچون جعبه تقسیم برق پلاستیکی نیز وجود دارند که عمدتا از پلیمرهای pvc طراحی و ساخته میشوند.
ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که چرا داکت های زمینی که در معرض اعمال نیرو و فشار قرار دارند باید با استفاده از داکت های پلاستیکی یا پلیمری حمایت شوند. پاسخ به این سوال کاملا روشن است. درواقع آنچه که اهمیت دارد ایجاد یک امنیت در فضاهای بسته است.
اگر بخواهیم از داکت های زمینی فلزی استفاده کنیم عملا امنیت محیط به خطر خواهد افتاد. زیرا متریال فلزی رسانای برق هستند و در صورتی که سیم های برق با بدنه فلزی تماس داشته باشند احتمال بروز برق گرفتگی بسیار بالا خواهد بود.
پس یکی از دلایلی که از متریال پلیمری برای ساخت داکت برق چسبی استفاده میشود دقیقا همین عامل میباشد. البته در بسیاری از پروژه های صنعتی از داکت فلزی دیواری استفاده میشود که این قطعات کاملا برای شرایط خاص طراحی شده اند. ساختار پلیمری داکت برق زمینی تا یک محدوده خاصی مقاوم و مستحکم است.
اعمال نیرو و فشار عوامل انسانی حتی با وزن های بالا باعث شکنندگی این محصول نمی شود. از طرفی شکل هندسی خاصی که داکت برق زمینی دارد باعث پخش شدن نیروی وزن و سالم ماندن داکت برق خواهد شد.
سایزبندی های متنوعی برای داکت برق زمینی یا کف خواب وجود دارد. اصولا سه متغیر را برای معرفی مشخصات فنی این محصول مشخص میکنند که شامل طول شاخه داکت، ارتفاع و عرض محصول است. همه اینها یک ابعاد مشخص و از پیش تعیین شده دارند که برای نمونه های مختلف آن یکسان نیست. البته متغیر طول آن یکی است و برای تمام ابعاد برابر 2 متر میباشد. اما متغیرهای ارتفاع و عرض داکت برق زمینی کاملا با یکدیگر فرق دارند.
رایج ترین عرض هایی که برای این داکتها در نظر میگیرند در اندازه های 3 سانتی متر، 5 سانتیمتر، 7 و 9 سانتیمتر است. ارتفاع داکت برق زمینی نیز بر اساس عرض آنها متغیر است. این ابعاد به ترتیب ارقام ذکرشده برابر 6 میلی متر، 8 میلی متر، 15 میلی متر و 14 میلی متر است.
نمونه های 9 سانتی معمولا از نمونه های 7 سانتی قدری ارتفاع کمتری دارند. هرچقدر ابعاد عرض و ارتفاع بیشتر میشود به همان نسبت میتوان سیم های بیشتری را درون داکت سیم کشی روکار جای داد.
پیش از آنکه به بیان تفاوت داکت برق زمینی و لوله برق بپردازیم بهتر است در وهله اول با ویژگی های این محصول بیشتر آشنا شویم. از جمله این ویژگی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- مقاومت در برابر برخورد اجسام خارجی
یک داکت برق زمینی مناسب باید به گونه ای طراحی شده باشد که در برابر فشارها و اجسام نوک تیز بیرونی از خود مقاومت نشان دهد. چرا که این داکت ها به صورت عمومی روی سطح زمین قرار می گیرند و در صورتی که مقاومت مناسبی را در برابر اجسام و نیروهای خارجی از خود نشان ندهد، به سرعت سیم ها و کابل های موجود در آن آسیب می بینند. به طور کلی آسیب دیدن سیم ها و کابل ها می توند خسارات مالی و یا حتی جانی را در پی داشته باشد.
2- مقاومت در برابر نویز
یک داکت برق زمینی مناسب باید بتواند نویز های موجود در سیستم را دفع کند. پیشنهاد می شود، داکتی که در سیستم های شبکه مورد استفاده قرار می گیرد، در برابر نویز مقاوم باشد. چرا که بروز هر گونه اختلالی در کابل های شبکه سبب می شود تا به طور قابل توجهی سیستم مورد نظر دچار مشکل شود.
3- شکل هندسی مناسب
از دیگر ویژگی های یک داکت برق زمینی مناسب، می توان به داشتن شکل هندسی مناسب اشاره کرد. داکت های زمینی که در ادارات مورد استفاده قرار می گیرند، باید به گونه ای طراحی شده باشند که پای افراد حاضر در محیط با آن ها گیر نکند. تا به این ترتیب از بروز خطرات احتمالی در آن ها جلوگیری شود. به همین منظور عمدتا اکثر داکت های کف خوابی که در ادارات مورد استفاده قرار می گیرند، دارای سطح مقطع نیم دایره هستند.
به طور کلی داکت برق زمینی و لوله های برقی تفاوت های بسیار عمده ای دارند. از جمله مهمترین این تفاوت ها می توان به نوع کاربری آن ها اشاره کرد. شکل هندسی داکت های زمینی به سبب نوع کاربری که دارند، با شکل هندسی لوله کاملا متفاوت هستند. از طرفی عمدتا در لوله ها پارتیشنی وجود ندارد. از همین رو می توان گفت که لوله ها نمی توانند به خوبی جلوی نویز های ناشی از سیم ها و کابل های دیگر را بگیرند. اما اکثر داکت های کف خواب به گونه ای طراحی شده اند که پارتیشن بندی داشته باشند و در برابر نویز ها از خود مقاومت نشان دهند. از همین رو می توان گفت که به کارگیری داکت ها در سیستم های شبکه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
استفاده از داکت برق زمینی مزایای بسیار زیادی را به دنبال دارد. از جمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- محافظت از کابل ها و سیم های برق
یکی از مزایای استفاده از داکت برق زمینی، محافظت از کابل ها و سیم های برق است. کیفیت بسیار بالا و نوع طراحی منحصر به فرد این داکت ها سبب شده تا هر گونه فشار و برخورد اجسام تیز با سیم ها و کابل دفع شود.
2- دفع نویزها
از دیگر مزایای استفاده از داکت برق زمینی می توان به دفع نویز ها اشاره کرد. در سیستم های شبکه به دلیل آنکه کابل ها از حساسیت بسیار بالایی برخوردار هستند، بهتر است به منظور انتقال کابل ها از کف زمین از داکت های زمینی پارتیشن بندی شده استفاده شود.
3- قابلیت استفاده در هر مکانی
اینکه افراد بتوانند از داکت برق زمینی در هر مکانی استفاده کنند، یک امتیاز محسوب می شود. این نوع از داکت ها به گونه ای طراحی شده اند که از آن ها بتوان در هر مکانی با هر موقعیتی استفاده نمود.
4- طراحی مناسب
در طراحی و تولید داکت برق زمینی عوامل گوناگونی مد نظر قرار گرفته است که از جمله این عوامل می توان به عبور و مرور افراد و نیز استحکام اشاره کرد. این داکت ها با دارا بودن سطح مقطع نیم دایره ای به خوبی می توانند نیروهای وارد شده را به زمین منتقل کرده و در عین حال مشکلی برای عبور و مرور افراد حاضر در محیط ایجاد نکنند.
شناخت ویژگی ها و تنوع داکت برق زمینی به افراد این امکان را می دهد که در هنگام خرید آن با مشکلی روبرو نشوند. از انواع داکت زمینی برق می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- داکت ساده
داکت های ساده به گونه ای طراحی شده اند که با استفاده از پیچ و رولپلاک به سطح زمین متصل شوند.
2- داکت چسب دار
در این نوع از داکت برق زمینی چسب به کار رفته است. به این ترتیب این داکت ها با استفاده از چسب به راحتی می توانند به روی زمین نصب شوند.
داکت برق زمینی در موقعیت ها و مکان های مختلفی استفاده می شود. از همین رو شرکت های سازنده متناسب با هر موقعیتی طراحی به خصوصی را برای داکت ها در نظر گرفته اند. از جمله انواع این مدل از داکت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
جهت مشاوره و خرید داکت برق زمینی می توانید با مشاوران و کارشناسان مربوطه تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت خرید آنلاین انواع محصولات شرکت پتروکاسپین به سایت اینترنتی pcp.ir مراجعه نمایید.
تماس جهت مشاوره و خرید داکت برق زمینی : ۰۲۱۴۱۸۰۵۵۵۵